فرصت کمی داشتم و باید درباره کشاورزی و تولید مواد خوراکی چیزی یاد میگرفتم. وقتی برای خواندن نبود و فکر کردم شاید دیدن چند فیلم مستند، کمکم کند. چیزهایی که در یک روز با دیدن این چند فیلم، درباره کشاورزی و تولید مواد خوراکی یاد گرفتم، بیش از انتظارم بود و نگاهم را به ویژه به «کشاورزی» تغییر داد. دیدن این فیلم های مستند برای هر کسی که دوست دارد درباره آنچه که روزانه مصرف میکند، بیشتر بداند، مفید است. بخشهایی هم در این فیلمها هست که ممکن است باعث شود چند روزی سراغ بعضی غذاها نروید.
سینما گوشه این هفته درباره فیلمهای مستند «غذایی»ست، آوردن هرگونه هله هوله، غذای ناسالم و نوشابه گازدار هم به سینما ممنوع است.
در بخش یکم این فیلم مستند، چرخه صنعتی تولید گوشت در آمریکا نشان داده میشود. چرخهای که سازندههای فیلم، آن را ضد جاندار و طبیعت، و ناسالم و نابودگر میدانند. در این بخش گاوهایی را میبینیم که در زندگیشان رنگ علف و گیاه را نمی بینند و روزها تقریبا راه نمی روند و دانه ذرت میخورند و چاق میشوند.
در بخش دوم، تولید گیاه، به ویژه ذرت و سویا را میبینیم که آنهم نابودگر طبیعت و ناسالم معرفی میشود. بخش سوم فیلم هم درباره اقتصاد است و نقدهایی به غولهای کشاورزی مثل مونسانتو که تولید بذر گیاه را در انحصار خودشان نگه داشتهاند و اگر کشاورزی بیش از یکبار از این بذرها استفاده کند و به فکر تکثیر بذر بیفتد، با وکیلهای قوی که دارند، اموال کشاورز «خطاکار» را به نفع مونسانتو مصادره میکنند و ممکن است او را به زندان هم بیندازند. مونسانتو به بعضی از این انتقادها جواب داده است.
کارخانه غذا، ۹۴ دقیقه، آمریکا، ۲۰۰۸
خب با این همه سیاهی و نابودی کشاورزی و دامداری صنعتی، آینده غذا چه می شود؟ در این فیلم در کنار این ناامیدیها، ایدههایی هم از آدمهای خوشفکر میبینیم که ممکن است در آینده برای تولید غذا، مجبور شویم این ایدهها را جایگزین شیوههای درب و داغان فعلی کنیم. بخشی از این فیلم درباره دستکاری ژنتیکی محصولات کشاورزی است. جاهایی از این فیلم، شبیه فیلم قبلیست و به همان موضوعها میپردازد.
آینده غذا، ۸۶ دقیقه، آمریکا، ۲۰۰۹
رابطه انسان و خاک، موضوع اصلی این فیلم است. این فیلم مستند بر اساس کتابی ساخته شده که به همین موضوع پرداخته؛ خاک و نقشی که در زندگی، جامعه و فرهنگهای گوناگون دارد و بلایی که بر سر این «پوست بخشنده» زمین میآوریم.
از فیلمهای مستند زیادی که درباره «غذا» ساخته شده:
طلای آبی: جنگ جهانی آب، سوپر سایز می، نان روزانه ما، تاریخ طبیعی مرغ.
نظر شما