ناتالی انجیِـر Natalie Angier نویسندهٔ کتاب «زن: یک روایت خودمانی» آن را کتابی شخصی در ستایش بدن زن، آناتومی، شیمی و تکامل (فرگشت) آن، با کمی چاشنی طنز، معرفی کرده است. خانم انجیِـر نویسنده مطالب علمیست اما از زبان علمی و پیچیدهای در متن این کتاب استفاده نکرده و در نوزده بخش کتاب، مطالب پزشکی و زیستشناسی را با کمک تجربههای شخصی و مثالهای فرهنگی، تاریخی، اجتماعی و سیاسی، به زبانی ساده و جذاب، توضیح داده است.
[alert type=secondary close=no]
نسخهای از این کتاب در ایران به نام «جغرافیای درونی زنان» ترجمه و منتشر شده که من نخواندهام اما دو سه سؤال در مورد آن برایم پیش آمده است.
۱- نام کتاب به چیزی ترجمه شده که به نظرم دقیق نیست. ۲- نسخه انگلیسی کتاب در حدود پانصد صفحه منتشر شده اما ترجمهٔ فارسی، ظاهراً ۱۸۶ صفحه دارد. ۳- جلد ِ کتاب ِ ترجمهشده، سادگی و زیبایی نسخه اصلی را از دست داده است.
[/alert]
- در فصل نُهم ِ کتاب، که بخشی از زندگی و رشد دخترها را بررسی میکند، سفر و گذر شگفتانگیز دختربچهها از کودکی و ورودشان به دنیای زنانگی، توضیح داده شده است:
مشاهدات فروید و دیگران و تجربههای خانوادهها نشان میدهد اغلب، دختران پیشدبستانی در حدود سه – چهار سالگی، خیلی بیشتر از دختران دبستانی زیر ده سال، در مورد مسایل جنسی کنجکاوند. سوالها و درخواستهای عجیب آنها ممکن است خانوادهها را سردرگُم کند. کشف بدن خود و اطرافیان در این دوره از زندگی دختربچهها موضوع و درگیری مهمی برای آنهاست.
دلیل کنجکاوی و علاقه دختربچههای پیشدبستانی به این موضوع، به ارتباط عجیب و قطع و وصلشونده میان غدههای جنسی و ناحیهای در مغز برمیگردد که آنها را کنترل میکند.
تا سه – چهار سالگی، ساختاری در هیپوتالاموس به نام گونادوتروپین پالس عجیبی شبیه تیک تاک ساعت را فعال میکند که مقدار بسیار کمی هورمون تناسلی آزاد میکند. چیزی شبیه یک فانوس دریایی که آرام اما بیخطا در دریای مهآلود، علامت میدهد. در حدود هر نود دقیقه یکبار این هورمون آزاد میشود. تخمدانهای دختربچه به این پیام ضربانی پاسخ میدهند و در جواب، مقدار کمی هرمون تخمدانی آزاد میکنند. البته اتفاقی جدی نمیافتد، نشانهای از بلوغ دیده نمیشود اما دختر کوچک کمی شوخ و شنگ و ذرهای تنکامه به نظر میآید. تن خودش و همهٔ بدنها او را جذب میکنند. در پایان این دوران کودکی در روندی که هنوز بخشهای زیادی از آن برای انسان ناشناخته و رمزآلود است، فرستندهٔ این ضربان یا پالس در مغز، خاموش میشود. انگار ساعت از کار میافتد و تخمدانها هم خاموش میشوند و به نوعی خواب زمستانی فرو میروند. به همین دلیل و همچنین انتظارات جامعه، ممکن است دختربچه کمی محتاط شود و به آسانی از بدن خودش خجالت بکشد.
به مدت حدود هفت سال، او تبدیل به موجودی بدون گرایش جنسی، سرخوش و رها میشود.
اولین نشانههای فعال شدن غدد جنسی، در حدود ده سالگی دیده میشود و در حدود دوازده سالگی، ضربانساز هیپوتالاموس دوباره فعال میشود. همانطور که هنوز نمیدانیم چه چیزی این ضربانساز را پیش از مهدکودک رفتن دختربچه، خاموش کرد، هنوز نمیدانیم که چرا و چطور در این سن دوباره روشن میشود. این نقطهای بیبازگشت و آغازی برای بخش مهمی است از آنچه که زنانگی مینامیم.
- دیدگاهی در زیست شناسی وجود دارد که زن را «سادهتر» و «ناقصتر» از مرد میداند. افسانهها و باورهای همگانی زیادی هم درباره زنان و بدنشان وجود دارد. حتی در جمعهای علمی هم باورهایی وجود دارد که خانم انجیِر در کتابش آنها را به چالش کشیده یا استدلال کرده که این باورها غلط هستند. مثلاً دربارهٔ اینکه «زنان نیازی به داشتن ماهیچه قوی ندارند»:
زنها به اندازهٔ مردها به عضلاتشان نیاز دارند و باید با ورزش و تمرین، آنها را قوی کنند؛ قاعدگی ِزنی که نیم یا کمی بیش از نصف چربی بدنش را از دست بدهد، ممکن است متوقف شود اما زنده میماند، ولی همین زن با از دست دادن کمی بیش از چهل درصد تودهٔ بدون چربی بدناش، میمیرد. ص ۲۳۵
شناسنامهٔ کتاب
[schema type=”book” url=”https://www.goodreads.com/book/show/60885.Woman” name=”Woman: An Intimate Geography” description=”With the clarity, insight, and sheer exuberance of language that make her one of The New York Times’s premier stylists, Pulitzer Prize-winner Natalie Angier lifts the veil of secrecy from that most enigmatic of evolutionary masterpieces, the female body. ” author=”Natalie Angier” publisher=”Anchor” pubdate=”1999-01-01″ edition=”1st” isbn=”0385498411″ paperback=”yes” ]
نظر شما