گیاه هفتجان Resurrection Plant اگر آبی نیابد، نمیمیرد، در خود فرو میرود و چون خاری غلتان، خود را به دست باد میسپارد تا کِی و کجا گودال یا برکهای زودگذر بیابد که از باران موسمی در بیابان، زندگی گذرا یافته.
برکه برای او بیکران است، تنی به آب میزند، پنجهاش را باز میکند و در چشم بر هم زدنی، سراپا سبز میشود. آب و برکه ماندنی نیست؛ گیاه، دوباره در لاک تنهایی فرو میرود و خود را بهدست باد میسپارد تا راه و بیراهه، او را به برکه بیکران دیگری برساند؛ «به باد زرد شویم و به باد سبز شویم».
رازی در پنجه به ظاهر خُشکِ این گیاه نهفته که اگر برملا شود، شاید انسان را به زنده کردن گیاهان خشکیده از بیآبی
و «کشاورزی ِ تقریباَ بدون آب» توانا کند.
این هفته به پیشنهاد باغبان گوشه، صبح جمعه با گوشه ۲۹۳ام را با «موسیقی فیلم» و این فیلمَک ۳۰ ثانیهای بگذران که گفت اگر قرار بر نجات جان تنها یک گیاه از جنگل مولای گلخانهاش باشد، همین گیاه هفتجان یا رستاخیز را انتخاب میکند. ویدیو کار باغبان ماست و بزک دوزکهای بعدش را هم «گروه تولید برفک گوشه» انجام داده که در یوتیوب گوشه، در دسترس است:
Jill Farrant * استاد زیستشناسی سلولی-مولکولی دانشگاه کیپتاون باور دارد این ژن در بیشتر گیاهان وجود دارد و باید آن را یافت: بدن ما از حدود ۶۵درصد آب تشکیل شده و اگر بیش از ۱۰درصد از آب بدنمان را از دست بدهیم میمیریم اما گیاهان، تقریبا از ۹۵ درصد آب تشکیل شدهاند و بسته به گونهشان، میتوانند ۱۰ تا ۷۰ درصد این آب را از دست بدهند، البته برای مدتی کوتاه. اما گیاهان هفتجان، که تنها ۱۳۵ گونه از آنها شناختهشده، میتوانند تا ۹۵درصد از آب مولکولیشان را از دست بدهند و در حالتی شبیه مرگ، ماهها و سالها در انتظار آب بمانند تا با رسیدن به آب، دوباره سبز شوند و رشد کنند.
آهنگهای این جمعه که همه یا برای فیلم ساخته شدهاند یا در فیلمی از آنها استفاده شده، همینجا یا در ساوند کلود گوشه در دسترس خلق است:
ویدیوی گوشه که در بالا آمده، ۱۸ساعت از زندگی گیاه هفتجان یا رستاخیز
با نام علمی Selaginella lepidophylla را از لحظهٔ لمس چند قطره آب، نشان میدهد؛ ۱۸ساعتی که در ۳۰ ثانیه فشرده شده است.
نظر شما