معمولا گفته میشود دنیای روحانیون دنیای مردانهای است و زنان نقش و جایگاه چندانی ندارند. در واتیکان هم که مقر کلیسای کاتولیک است و بیش از یک میلیون پیرو در سراسر دنیا دارد ( و این روزها بی شبان است) وضع چنین است.
اما همیشه استثناهایی وجود داشته. خواهر پاسکالینا لنارت، راهبه آلمانی و منشی پاپ پیوس دوازدهم ـ پاپ جنجالی دوران جنگ جهانی دوم ـ یکی از اثرگذارترین و قدرتمندترین افراد دربار پاپ به شمار میرفت.
پیوس دوازدهم در سال ۱۹۳۹ پاپ شد و تا سال ۱۹۵۸ در این سمت باقی ماند. او از سال ۱۹۱۷ تا ۱۹۲۹ نماینده پاپ در آلمان بود.
جنجالی بودن پاپ به دوران جنگ جهانی دوم بر میگردد.
برخی مورخان و گروههای یهودی، پاپ پیوس دوازدهم را متهم میکنند که در زمان کشتار یهودیان در آلمان نازی، سکوت کرده بود. واتیکان و گروهی دیگر از مورخان این اتهام را رد میکنند و میگویند پاپ در خفا به هزاران یهودی کمک کرده است.
دوستی پاپ با این راهبه که از آلمان شروع شد، ۴۱ سال طول کشید. اعتماد پاپ پیوس به این راهبه به حدی بود که پس از برگشت از آلمان به واتیکان و بعد که وزیر خارجه واتیکان شد، خواهر پاسکالینا را به واتیکان منتقل کرد. او اولین زنی است که در واتیکان مستقر شد.
گفته شده که او فردی کاملا وفادار به پاپ بود. «خواهر پاسکالینا» مورد اعتماد پیوس دوازدهم بود و او این راهبه را دوست خودش میدانست.
خواهر پاسکالینا نفوذ قابل توجهی در واتیکان داشت و این امر چندان خوشایند دستگاه اداری و گروهی از کاردینالهای واتیکان نبود. دسترسی همیشگی او به پاپ و مشاوره رهبر کاتولیکهای جهان با او در هر زمینهای باعث نگرانیهایی شده بود. مخالفان این راهبه بارها سعی کردند تا او را حذف کنند اما پاپ با هر تلاشی برای خروج او از حلقه یارانش مخالفت می کرد.
در چند کتابی که درباره او منتشر شده، به تاثیرگذاری او در تصمیمهای گرفته شده توسط پاپ در این دوره اشاره شده است. تلاشهای کلیسای کاتولیک در زمان جنگ جهانی دوم برای نجات یهودیها تا حدی مرهون تلاشهای «خواهر پاسکالینا» دانسته شده است. جدیدترین کتاب منتشر شده در این باره خادم متواضع: خاطرات خواهر پاسکالینا لنارت است.
نظر شما