تبوله؛ جعفری حرف اول را می‌زند

تبوله

«اگر می‌خواهی شوهر خوبی پیدا کنی، بهتره خُرد کردن جعفری رو خوب یاد بگیری». جعفری آنقدر در غذاهای عربی مهم است که گفته می‌شود این جمله‌ که می‌تواند ضدزن هم باشد، نصیحت بعضی از مادران فلسطینی و لبنانی به دختران نوجوان‌شان است.
تبوله سالاد عربی است که اساس‌اش جعفری است و خاستگاه‌ش را سوریه و لبنان می‌دانند، اما چنان بخشی از فرهنگ غذایی فلسطینی‌ها شده که آن را قسمت بزرگی از میراث فرهنگی خودشان می‌دانند و تغییراتی در آن داده‌اند.
اهمیت تبوله در فرهنگ غذای عربی آنقدر عمیق و ریشه‌دار است که لبنانی‌ها یک روز ملی تبوله دارند.
ظاهرا لبنانی‌ها و فلسطینی‌ها می‌گویند کنار هر غذای سنگین و «خواب‌رُبای» گوشتی، باید تبوله باشد تا سختی و چربی خوراک را ببُرد وگرنه آن غذا، غذا نیست.

یک تبوله خوب، دلپذیری‌اش را از برگ‌های تازه و شاد و باطراوت جعفری و نعنا می‌گیرد که با دقت و ظرافت با دست خرد شده باشند، ادویه به جسم و جان‌شان نشسته باشد و بوی خوش لیموی تازه به مشام برسد و روغن زیتون مثل یک برس رنگ شفاف، سبزی‌ها را شبنم‌زده نشان دهد.
لبنانی‌ها در مصرف بلغور برای این سالاد خیلی صرفه‌جو هستند اما فلسطینی‌ها میزان بلغور را به نسبت جعفری بیشتر می‌کنند. در حقیقت همه چیز این غذا بر اساس جعفری سنجیده و اندازه‌گیری می‌شود، چون به قول فلسطینی‌ها:

این سالاد جعفری است، نه بلغور.

در سی‌ویکمین یکشنبه در گوشه آشپزخانه، از روش اصیل فلسطینی برای آماده‌کردن سالاد تبوله می‌گوییم که یکی از بهترین انتخاب‌ها برای سفره غذای تابستانی است. روی نان برشته می‌نشیند و کنار غذاهای گوشتی دلنشین و وسوسه‌کننده است. هم زیبا و خوش‌رنگ است و هم سالم و سبک.

مواد لازم برای آماده کردن تبوله برای چهار نفر: (دست‌ودلبازانه)

مواد تبوله

– نصف پیمانه بلغور نرم و نازک گندم
– دو عدد گوجه‌فرنگی بزرگ
– یک عدد موسیر ساطوری‌شده (یا پیاز سفید کوچک یا پیازچه)
– چهار دسته یا ۱۶۰ گرم جعفری تازه و شاداب
– دو دسته یا ۳۰ گرم نعنای تازه
– نصف پیمانه روغن زیتون
– سه قاشق غذاخوری آب لیموی ترش تازه
– دو قاشق چایخوری فلفل سیاه
– یک قاشق چایخوری ادویه عربی بهارات (تخم گشنیز، فلفل، هل، میخک، زیره، جوز هندی، دارچین و پودر فلفل دلمه‌ای)
– نصف پیمانه دانه انار (دلبخواه)
[alert type=success close=no]
ادویه بهارات: در غذاهای عربی و ترکی و ایرانی استفاده می‌شود. مخلوطی شبیه هفت ادویه یا ادویه پلویی که جفت‌وجور کردن بخش‌هایی از آن با ادویه‌هایی که معمولا در خانه داریم کار سختی نیست.
[/alert]

[alert type=success close=no]
بلغور گندم: در ایران با نشان ترخینه و گل‌ها پیدا می‌شود. اگر نرم‌ترین نوع پیدا نشد، بلغور را پنج دقیقه در آب جوش می‌خیسانیم. بعد در آبکش می‌ریزیم و روی یک دستمال تمیز پخش می‌کنیم تا خشک شود.
[/alert]

روش تهیه تبوله فلسطینی:

۱- بلغور باید خیلی با دقت شسته شود تا نشاسته و گرد و خاکش گرفته شود. مثل برنج آن را زیر آب سرد می‌گیریم و آب مه‌آلود و گردوخاکی را بیرون می‌ریزیم. بهتر است آن را در آب جوش بخیسانیم اما اگر نمونه نازک و بسیار ظریف‌اش را یافتید با چند بار شستن، آماده مصرف است. بلغور آماده را در یک کاسه می‌ریزیم.

۲- مرحله ساطوری‌کردن مواد: با یک کارد تیز و بلند قسمت‌های سفت ساقه جعفری و نعنا را می‌گیریم. برگ‌ها باید سالم از ساقه چیده شوند و به اندازه یک میلی‌متر با کارد ساطوری شوند. نباید زیاد خردشان کنیم که رنگ و شکل را کامل از دست بدهند. همه را در کاسه بزرگ می‌ریزیم.
۳- گوجه‌فرنگی هم باید به اندازه نیم سانتیمتر خرد شود. معمولا پوست گوجه جدا می‌شود. خرده‌ها با آب و تخم‌گوجه به مهمانی همان یک کاسه بزرگ می‌رود.
۴- پیازچه یا پیاز کوچک را هم به همان اندازه خیلی ریز، خرد می‌کنیم و در کاسه می‌ریزیم.
۵- آخرین مرحله اضافه کردن ادویه، آب لیمو و روغن زیتون و بقیه موادی است که باقی مانده است.

[alert type=success close=no]
تبوله به شکل سنتی در برگ‌های کاهو سرو می‌شود. وسط یک سینی یا ظرف بزرگ و پیش از غذای اصلی می‌آید و هر کسی هر چقدر می‌خواهد با این سبزی‌های تروتازه و پر ادویه صفا می‌کند. تبوله را کنار ماهی و گوشت قرمز هم می‌گذارند و گاهی با کباب و کوفته هم سرو می‌شود.
[/alert]

چکیده

[schema type=”recipe” name=”تبوله” pubdate=”2014-08-02″ image=”https://www.gooshe.net/wp-content/uploads/2014/08/tabouleh-188×188.jpg” description=”تبوله سالاد عربی است که احتمالا اصالت‌اش به لبنان و سوریه برمی‌گردد، اما آنقدر در فرهنگ غذایی فلسطینی‌‌ها تنیده که بخشی از میراث فرهنگی آنها شده با تغییراتی که به آن داده‌اند.” prepmins=”10″ cookmins=”1″ yield=”4″ calories=”124.5″ fatcount=”9.4″ saltcount=”499.4″ ingrt_1=”جعفری تازه، ۱۶۰ گرم” ingrt_2=”نعنای تازه، ۳۰ گرم” ingrt_3=”یک عدد موسیر یا پیاز کوچک سفید ساطوری‌شده (یا پیاز سفید کوچک)” ingrt_4=”دو عدد گوجه‌فرنگی بزرگ” ingrt_5=”نصف پیمانه بلغور نرم و نازک گندم” ingrt_6=”سه قاشق غذاخوری آب لیموی ترش تازه” ingrt_7=”دو قاشق چایخوری فلفل سیاه” ingrt_8=”یک قاشق چایخوری ادویه عربی بهارات (تخم گشنیز، فلفل، هل، میخک، زیره، جوز هندی، دارچین و پودر فلفل دلمه‌ای)” ingrt_9=”نصف پیمانه دانه انار (دلبخواه)” instructions=”مواد را ساطوری خُرد و با هم مخلوط کنید. بلغور را پیش از مخلوط کردن، ۵ دقیقه بخیسانید.” ]

* با الهام از کتاب آشپزی «اورشلیم»

 

One Comment

نظر شما