شاید در زندگی لحظاتی پیش بیاید که از اعماق وجود احساس تنهایی یا دلتنگی کنیم. حس دور بودن یا دور شدن از خودمان یا آنچه میخواستیم باشیم، از وابستگیها، دوستان و هر آنچه دلیلی برای خوشحالیست. شاید کسی باشد که نمیخواهد یا نمیتواند در مورد این حسهای متضاد و عجیب با دیگران صحبت کند و نمیداند چقدر عقلانیست. در آن لحظات شاید دلخوشیای ندارد. میخواهد توقف کند و دور از هیاهوی روزمرگی به خودش فکر کند؛ به زندگی اش و اینکه حال خودِ واقعیاش چطور است؟
درمیان این سوالهای بیانتها ناگهان چیزی او را به زندگی امیدوار میکند و میشود انگیزه زیستن دوباره. این چیز میتواند یک تصویر، یک صدا، بو یا هر چه دیگر باشد. اگر بیشتر اهل شنیدن باشد احتمالا آن «چیز» یک قطعه موسیقی خواهد بود. آلبرشت مایر نوازنده اُبوا، این مکالمات درونی را برای من لذت بخشتر میکند.
این نوشته را ثمین صدر بزاز، برای بخش نویسنده مهمان گوشه فرستاده.
آلبرشت مایر متولد ژوئن ۱۹۶۵ در اِرلانگن آلمان است. در کودکی در گروه کر کلیسای بَمبرگ آواز می خواند. کار حرفهای نوازندگی را به عنوان نوازنده اصلی ابوا از سال ۱۹۹۰ در ارکسترسمفونی بَمبرگ آغاز کرد و از سال ۱۹۹۲ نوازنده اصلی ابوا در ارکستر فیلارمونیک برلین است.
در دسامبر ۲۰۰۶ برنده جایزه E.T.A.-Hoffmann شد و جایزه اکو را هم از فونو-آکادمی آلمان برای تولید بهترین دی وی دی موسیقی در سال ۲۰۰۸ گرفت. در سال های ۲۰۰۴ و ۲۰۱۰، این جایزه به عنوان بهترین نوازنده سال به او داده شد.
به نظر آلبرشت مایر، صدای انسان از تاثیرگذارترین نواهای موسیقایی ست و ابوا، سازیست که این صدای انسانی را به خوبی و با کیفیت ِ نزدیک به صدای انسان، به شنوندگان منتقل میکند. کارهای باخ را دوست دارد و میگوید «او ابوا را مثل سازی معادل صدای انسان، در آثارش استفاده میکند».
آریای پرواز (Voli per l’aria) یا موومان پنجم را از کانتاتای Tra le fiamme هندل که برای متسوسوپرانو نوشته شده، بشنوید با اجرای ارکستر سمفونیک ورشو و تکنوازی ابوای آلبرشت مایر:
نمونه آوازی قطعه را اینجا بشنوید:
قطعه «ورود ملکه سَبَأ» یا قطعه ابتدایی پرده سوم را از اوراتوریای سلیمان هندل بشنوید با اجرای ارکستر سمفونیک ورشو که یکی از دو ابوا را آلبرشت مایر مینوازد:
قطعه BWV 971، کنسرتو ایتالیایی باخ که در نسخه اصلی برای دو هارپسیکورد نوشته شده اما در این اجرا، با تکنوازی آلبرشت مایر و با ساز ابوا است:
http://youtu.be/KqJ-qwIKzfI
قطعه BWV 1055، کنسرتو شماره ۴ باخ در لا ماژور در نسخه اصلی برای هارپسیکورد، با همراهی دو ویلن، ویولا و ویلن سل نوشته شده است. این اجرا را بشنوید با تکنوازی ابوای آلبرشت مایر:
http://youtu.be/NKihUo3PYA0
بخش هایی از اوراتوریای Alexander’s Feast و اپرای ژولیوس سزار هندل را بشنوید با تکنوازی کرآنگله آلبرشت مایر و تکنوازی فلوت Matthieu Gauci-Ancelin. در اجرای سازی از اپرای ژولیوس سزار، صدای متسو سوپرانو با ساز کرآنگله و صدای سوپرانو با فلوت جایگزین شده است:
http://youtu.be/kpPPev7anO8
همان بخش ها از اوراتوریای Alexander’s Feast و اپرای ژولیوس سزار را به فرم اصلی آوازی شان به ترتیب در ویدیوهای زیر بشنوید:
http://www.youtube.com/watch?v=UsJfoRDiR0g
http://www.youtube.com/watch?v=UtpjVCa-Rkk
بخشی از کانتاتای دراماتیک Aci, Galatea e Polifemo از آثار هندل را با فرم سازی بشنوید با اجرای همان تکنوازان:
http://youtu.be/RSQuZCowgwE
همان بخش از کانتاتای دراماتیک Aci, Galatea e Polifemo با فرم اصلی آوازیاش:
بخشهایی از کنسرتو سل مینور ویوالدی با اجرای ارکستر فیلارمونیک برلین با تکنوازی ابوای آلبرشت مایر و تکنوازی ویلن آندراس بوشاتز (کنسرت مایستر فیلارمونیک برلین):
بخشهایی از کنسرتو ابوا در ر ماژور ریشارد اشتراوس با تکنوازی آلبرشت مایر:
در این ویدئوی کوتاه، آلبرشت مایر آلبوم Voices of Bach را که بر اساس ملودیهایی از باخ برای ابوا تنظیم شده، معرفی می کند:
معرفی یکی از آلبومهای تازه آلبرشت مایر را ببینید که شامل قطعاتی از موسیقی دوران رُمانتیک است:
در این ویدئواز خودش درباره نوازندگیاش و ساخت نمونه جدیدی از ساز ابوا بشنوید:
برای آشنایی بیشتر با سه ساز از خانواده ابوا، لینک های زیر شاید جالب باشد:
Oboe:
نظر شما