در سالهایی که کُنگو یکی از مُستعمرههای فرانسه بود، بعضی از مردم فقیر آنجا، دستکم از یک چیز اربابهای فرانسوی خوششان میآمد؛ شیکپوشی آنها.
کمکم که پای جوانها هم به فرانسه باز شد، برای کار یا درسخواندن، با خودشان از آنجا لباسهای شیک آوردند و این شیکپوشی که در جامعه فقیر کنگو خیلی توی چشم بود، برای خودش نامی پیدا کرد و گروهی هم برای مردهایی که خودشان را «جنتلمنهای شیکپوش» مینامیدند، راه افتاد. البته این لباسها و رنگهای تیرهای که مردهای فرانسوی در پوشاکشان انتخاب میکردند، نیاز به کمی دستکاری داشت تا باب میل شیکپوشهای کنگویی شود. پس آنها شروع کردند به اضافه کردن رنگهای شاد و تند به این کتها. گاهی کتوشلوارهای صورتی، زرد و قرمز پیدا میکردند و با کلاه سبز یا جوراب نارنجی، هماهنگ میکردند، گاهی هم کتهای تیره را با پیراهن، کلاه، عینک، دستمالگردن و خلاصه هر چیز پوشیدنی رنگی، ترکیب میکردند. وقتی این آقایان با لباس های شیک و رنگی در زاغهها و خیابانهای خراب و خاکی، بین مردم میرفتند، حسابی توی چشم بودند و مردم هم از آنها خوششان میآمد.
کمکم این سبک پوشش، یک فرهنگ شد و برای خودش بین طراحهای مُد هم علاقمندهایی پیدا کرد.
SAPE که از کنارهم گذاشتن حروف اول کلمههای فرانسوی درست شده که شاید بشود «انجمن آدمهای باحال و خوشتیپ» را از آن برداشت کرد، اسمیست که این آقایان خوشتیپ را با آن میشناسند.
این آقایان خوشتیپ، علاقه شدیدی به کُتهای شیک و گرانقیمت دارند و بعضیشان مدتها کار و پسانداز میکنند تا بتوانند مثلا یک کت جورجیو آرمانی بخرند و آن را باب میل و سلیقه خودشان کنند و بپوشند؛ گاهی یک عنصر رنگی به این کتهای ساده اضافه میکنند یا روی آن نقشونگار یا اشیای فلزی میچسبانند.
نویسنده کتاب «تاریخ کنگو» درباره آنها گفته اگر کسی از این آقایان، از دیگران تقلید کند، اعتبارش را در گروه از دست میدهد چون «تقلید»، در مرام آنها کُفر است.
تا حالا چند عکاس از این آقایان عکس گرفتند اما دو مجموعه عکس از آنها، بیشتر دیده شده و یک جورهایی باعث شهرت آنها شده. دو مجموعه از این عکسها را در پایان این نوشته ببینید.
این عکسها را سولانژ خواننده و مدل آمریکایی، دیده و این موزیک ویدیو را با حضور آقایان متشخص SAPE درست کرده و شاید اولین زنی باشد که در تصویرهای این گروه دیده میشود:
عکسهایی از «آقایان متشخص SAPE»، عکسها از الکساندر فَن انست و فرانچسکو جیوستی: